Envisia – Boards of Elite, în parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), INNOVA Project Consulting și International Association for Sustainable Economy (IASE) organizează miercuri, 13 octombrie 2021, în intervalul orar 09.30 – 13.00, forumul “Strategii de maximizare a valorii pentru companiile românești”.
Evenimentul reunește peste 15 speakeri internaționali și locali, se va desfășura în format hibrid, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare în vigoare, și va fi transmis live pe paginile partnerilor.
Forumul ESG își propune să aducă în atenția publicului general și celui specializat rolul și importanța implementării bunelor practici asociate factorilor ESG ( de mediu/environment, factorii sociali/social și de guvernanță/governance), alături de promovarea și integrarea sustenabilității în procesul decizional al investitorilor și în ceea ce privește guvernanța de zi cu zi pentru a crește valoarea companiilor românești. Într-o eră a competitivității și a unei dinamici sociale și climatice complexe, aflate sub semnul rezilienței, redresării și sustenabilității, practicile ESG cresc în anvergură la nivel global și pot prezenta beneficii substanțiale în îndeplinirea obiectivelor companiilor locale.
Pe acest fundal, organizatorii Forumului “Strategii de maximizare a valorii pentru companiile românești” vor lansa, în cadrul evenimentului, în parteneriat, o serie de instrumente utile însusținerea eforturilor pieței locale de a adopta și implementa practicile ESG: Envisia – Boards of Elite va lansa, în premieră, certificările IASE – Global (International Association for Sustainable Economy); Bursa de Valori București – BVB va aborda, în cadrul evenimentului, modalitățile de integrare a practicilor ESG pe piața de capital; iar ARIR și INNOVA Project Consulting vor vor lansa Ghidul pentru Afaceri Responsabile, un instrument care oferă informații clare despre acțiunile pe care o companie ar putea să le implementeze, astfel încât, să își îmbunătățească performanța de sustenabilitate.
„Indiferent dacă ne referim la modalitățile privind cresterea performanței companiilor, a managementului de risc eficient, consolidarea culturii organizaționale sau eficientizarea procesului decizional, companiile din România și noi – la nivelul întregului ecosistem economic și social – avem doar de câștigat prin adoptarea bunelor practici în domeniul ESG în guvernanța de zi cu zi. Companiile românești și acționarii lor trebuie să se pregătească și să se dezvolte profesional pentru a pune în aplicare criteriile pe care consumatorii și angajații lor le solicită deja, pentru creșterea competitivității lor pe piața internă și externă. Profesionalismul începe cu calificări. Asociația Internațională pentru o Economie Sustenabilă (IASE) este un organism international de stabilire a standardelor pentru toți profesioniștii ESG din întreaga lume, și pe care începând de astăzi le pune la dispoziție și profesioniștilor români”, punctează Carmen Micu, Președinte IASE.
„Angajamentul companiilor privind implementarea și alinierea la regulile și strategiile ESG, la noile reglementări internaționale și la cele mai bune practici în domeniu, reprezintă o necesitate și totodată o oportunitate pentru acestea, asigurându-le supraviețuirea și creșterea sustenabilă pe termen lung. În succesul acestui demers un factor cheie îl reprezintă pregătirea avansată și continuă a angajaților, prin accederea la certificările profesionale precum cele oferite de IASE, principalul organism internațional specializat în domeniul certificării cunoștințelor, abilităților și competențelor în domeniul ESG, oferind companiilor, instituțiilor financiare, autorităților publice etc soluții de training adaptate pentru mediul de afaceri (International Sustainable Business), respectiv sistemul financiar (International Sustainable Finance), pe trei niveluri de expertiză. Envisia – Boards of Elite este membru fondator al IASE, asociație care reunește 38 de țări, din 5 continente”, a menționat Gabriela Hărțescu, Președinte al Comitetului Academic IASE.
„În septembrie 2020, Bursa de Valori București lansa prima inițiativă care promova investițiile responsabile și standardele ESG – Environmental, Social, Corporate Governance – în piața de capital locală. La un an distanță observăm o accelerare a dezvoltării acestui pilon în rândul tuturor participanților la piață. Ghidul finalizat de către ARIR și INNOVA Project Consulting și, în egală măsură, inițiativele educaționale ale Envisia sunt exemple foarte bune ale acestui progres, care ne bucură foarte mult. Viitorul investițiilor în economia noastră este în strânsă legătură cu implementarea bunelor practici ESG, iar rezultatele acestor demersuri nu se răsfrâng doar la nivel de business, ci și la nivelul întregii societăți”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.
„Venim cu un nou instrument important pentru piață și tendințele din acest moment – un Ghid pentru Afaceri Responsabile. În contextul în care în ultimii ani subiectul ESG a căpătat o importanță din ce în ce mai mare la nivel european și aștepările investitorilor din partea companiilor au crescut, prin acest demers oferim un prim punct de plecare în formarea și implementarea practicilor unitare. Considerăm cheie pentru companii construirea corectă a drumului lor în ceea ce privește implementarea practicilor ESG încă de la început, pornind de la definirea strategiei, adoptarea ei de către organizație, urmărirea indicatorilor asumați și finalizând cu raportarea”, a afrimat Daniela Șerban, Președinte ARIR.
„Ghidul pentru Afaceri Responsabile promovează o conduită corporativă responsabilă ca normă. Nu putem să așteptam ca statul să adopte legi despre sustenabilitate. Este în interesul companiilor să abordeze din proprie inițiativă acest subiect, esențial pe termen lung pentru durabilitatea afacerii, dar și al întregii societăți. Ghidul reprezintă un mecanism de învățare de la egal la egal, prin care companiile să poată identifica soluții practice la diferitele probleme cu care se confruntă. De aceea, acest ghid împărtășește cele mai bune practici la nivel național, sprijinind crearea unei rețele locale, în care întreaga comunitate de afaceri din România să învețe de la companiile listate și, nu numai, despre sustenabilitate, urmărind modelul ONU care prin Pactul Global a diseminat cele mai bune practici la nivel internațional”, adaugă Mihaela Croitoru, Managing Partner – INNOVA Project Consulting.
Forumul va fi deschis de speakerii internaționali Martin Moloney, Secretar General al Organizației Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) și Nada Kakabadse, Președintele Comitetului Academic Envisia – Boards of Elite. Printre invitați se numărăreprezentanți ai partenerilor organizatori și ai unor companii de top de pe piața locală. În cadrul Forumului vor fi abordate teme precum includerea practicilor ESG în guvernanță, integrarea ESG pe piața de capital din România, maximizarea valorii companiilor Românești, importanța certificării globale IASE, precum și importanța construirii unei economii durabile prin profesionalizarea rolurilor specialiștilor ESG. Moderatorul evenimentului este Daniela Șerban, Președinte ARIR.